20 voćaka na njemačkom: Slatki i jednostavni vodič kroz njemačko voće

 


Kada razmišljate o tropskoj zemlji, Njemačka vam možda neće prva pasti na pamet. Ipak, ona nudi neke nevjerovatne i slatke voćke – neke bolje poznate, a za druge možda nikada niste čuli. Posebno kada se nađete na njemačkoj tržnici, možete se iznenaditi raznolikošću voća koje tezge imaju za ponuditi. Ali naravno, da biste kupili neke od tih zdravih grickalica, trebat će vam njihova njemačka imena. Pa, srećom: evo ih!


Jabuka

der Apfel – die Äpfel

 

Klasično voće u Njemačkoj! Probajte ga u jabučnom kolaču ili kombinirano s Kartoffelpuffer.

 

Kruška

die Birne – die Birnen

 

Da li ste znali? Kruške ne samo da su ukusno voće, već njihova drveta također pružaju odlično drvo za izradu namještaja.

 

Narandža

die Orange – die Orangen ili die Apfelsine – die Apfelsinen

 

Njemački najviše konzumiraju narandže za vrijeme Božića i koriste ih za pripremu začinjenog vina poznatog kao Glühwein, ukusnog napitka koji možete pronaći na svakom njemačkom božićnom sajmu.

 

Mandarina

die Mandarine – die Mandarinen

 

Poput njihovih većih srodnika, male mandarine su također tipične za vrijeme Božića, toliko da ih ljudi kupuju u velikim drvenim kutijama.

 

Banana

die Banane – die Bananen

 

Za Njemačku, banane nisu samo ukusna i zdrava grickalica – njihov sok se također kombinuje s pšeničnim pivom da bi se napravilo ljetno piće Bananenweizen.

 

Breskva

der Pfirsich – die Pfirsiche

 

Ime breskva i njemački Pfirsich oba se odnose na povijest bresaka i potiču od njegovog izvornog imena: perzijska jabuka.

 

Marelica

die Aprikose – die Aprikosen ili die Mirelle – die Mirellen

 

Marelice su središte godišnjeg Mirellenfesta u Kremsu u Austriji, gdje možete jesti mnoge različite vrste hrane s marelicom kao glavnim sastojkom.

 

Šljiva

die Pflaume – die Pflaumen ili die Zwetschge – die Zwetschgen

 

Šljive imaju dugu povijest uzgoja u Njemačkoj i važan su sastojak u mnogim tradicionalnim jelima, poput Zwetschgenknödel.

 

Mirabela

die Mirabelle – die Mirabellen

 

Mirabele su manje od uobičajenih šljiva i žute boje.

 

Trešnja

die Kirsche – die Kirschen

 

Trešnje su još jedno omiljeno voće u njemačkim domaćinstvima. Nijemci ne samo da jedu, već uzgajaju i slatke i kisele sorte ovog proizvoda. Posebno na istoku, možete ponekad pronaći male javne plantaže trešanja.

 

Ogrozd

die Stachelbeere – die Stachelbeeren

 

Njemačka je najveći proizvođač ogrozda u svijetu i odgovorna je za gotovo polovinu svjetske berbe.

 

Dunja

die Quitte – die Quitten

 

Dunje su slične jabukama po ukusu, ali zbog njihove čvrstoće, najbolje ih je jesti samo kuhane ili kao žele.

 

Jagoda

die Erdbeere – die Erdbeeren

 

Tijekom ljeta, neke plantaže jagoda u Njemačkoj omogućuju vam da idete na polje i berete svoju berbu.

 

Malina

die Himbeere – die Himbeeren

 

Maline nisu samo ukusne, već se njihovi listovi također koriste u tradicionalnoj medicini za liječenje problema sa želucem i upala.

 

Kupina

die Brombeere – die Brombeeren

 

Slično malinama, listovi kupine poznati su po korisnom djelovanju protiv upala.

 

Borovnica

die Heidelbeere – die Heidelbeeren ili die Blaubeere – die Blaubeeren

 

Borovnice se mogu pronaći u divljini, posebno u borovim šumama, i poznate su u tradicionalnoj medicini kao pomoć protiv proljeva.

 

Kivi

die Kiwi – die Kiwis

 

Kivi nikada nije bio čest izbor voća u Njemačkoj. Barem ne do 1970. godine, kada je njegova potrošnja skočila s 900.000 na više od 85 miliona u samo 9 godina.

 

Ananas

die Ananas – die Ananasse

 

Da li ste znali? Za razliku od mnogih drugih voća, ananasi se ne nastavljaju zrijeti nakon berbe.

 

Ribizla

die Johannisbeere – die Johannisbeeren

 

Ribizle se ne koriste samo kao hrana, već cvjetovi crne ribizle također ulaze u sastav parfema.

 

Grožđe

die Weintraube – die Weintrauben

 

Iako Njemačka nije vrlo poznata vinarska zemlja, grožđe se uzgaja u mnogim različitim regijama i postoji mnogo svečanosti vezanih uz vino.