Kada razmišljate o tropskoj zemlji, Njemačka vam možda neće prva pasti na pamet. Ipak, ona nudi neke nevjerovatne i slatke voćke – neke bolje poznate, a za druge možda nikada niste čuli. Posebno kada se nađete na njemačkoj tržnici, možete se iznenaditi raznolikošću voća koje tezge imaju za ponuditi. Ali naravno, da biste kupili neke od tih zdravih grickalica, trebat će vam njihova njemačka imena. Pa, srećom: evo ih!
Jabuka
der Apfel – die Äpfel
Klasično voće u Njemačkoj!
Probajte ga u jabučnom kolaču ili kombinirano s Kartoffelpuffer.
Kruška
die Birne – die Birnen
Da li ste znali? Kruške ne
samo da su ukusno voće, već njihova drveta također pružaju odlično drvo za
izradu namještaja.
Narandža
die Orange – die Orangen ili die Apfelsine – die Apfelsinen
Njemački najviše konzumiraju
narandže za vrijeme Božića i koriste ih za pripremu začinjenog vina poznatog
kao Glühwein, ukusnog napitka koji možete pronaći na svakom njemačkom božićnom
sajmu.
Mandarina
die Mandarine – die Mandarinen
Poput njihovih većih
srodnika, male mandarine su također tipične za vrijeme Božića, toliko da ih
ljudi kupuju u velikim drvenim kutijama.
Banana
die Banane – die Bananen
Za Njemačku, banane nisu
samo ukusna i zdrava grickalica – njihov sok se također kombinuje s pšeničnim
pivom da bi se napravilo ljetno piće Bananenweizen.
Breskva
der Pfirsich – die Pfirsiche
Ime breskva i njemački
Pfirsich oba se odnose na povijest bresaka i potiču od njegovog izvornog imena:
perzijska jabuka.
Marelica
die Aprikose – die Aprikosen ili die Mirelle – die Mirellen
Marelice su središte
godišnjeg Mirellenfesta u Kremsu u Austriji, gdje možete jesti mnoge različite
vrste hrane s marelicom kao glavnim sastojkom.
Šljiva
die Pflaume – die Pflaumen ili die Zwetschge – die Zwetschgen
Šljive imaju dugu povijest
uzgoja u Njemačkoj i važan su sastojak u mnogim tradicionalnim jelima, poput
Zwetschgenknödel.
Mirabela
die Mirabelle – die Mirabellen
Mirabele su manje od
uobičajenih šljiva i žute boje.
Trešnja
die Kirsche – die Kirschen
Trešnje su još jedno
omiljeno voće u njemačkim domaćinstvima. Nijemci ne samo da jedu, već uzgajaju
i slatke i kisele sorte ovog proizvoda. Posebno na istoku, možete ponekad pronaći male javne plantaže trešanja.
Ogrozd
die Stachelbeere – die Stachelbeeren
Njemačka je najveći
proizvođač ogrozda u svijetu i odgovorna je za gotovo polovinu svjetske berbe.
Dunja
die Quitte – die Quitten
Dunje su slične jabukama po
ukusu, ali zbog njihove čvrstoće, najbolje ih je jesti samo kuhane ili kao
žele.
Jagoda
die Erdbeere – die Erdbeeren
Tijekom ljeta, neke plantaže
jagoda u Njemačkoj omogućuju vam da idete na polje i berete svoju berbu.
Malina
die Himbeere – die Himbeeren
Maline nisu samo ukusne, već
se njihovi listovi također koriste u tradicionalnoj medicini za liječenje
problema sa želucem i upala.
Kupina
die Brombeere – die Brombeeren
Slično malinama, listovi
kupine poznati su po korisnom djelovanju protiv upala.
Borovnica
die Heidelbeere – die Heidelbeeren ili die Blaubeere – die Blaubeeren
Borovnice se mogu pronaći u
divljini, posebno u borovim šumama, i poznate su u tradicionalnoj medicini kao
pomoć protiv proljeva.
Kivi
die Kiwi – die Kiwis
Kivi nikada nije bio čest
izbor voća u Njemačkoj. Barem ne do 1970. godine, kada je njegova potrošnja
skočila s 900.000 na više od 85 miliona u samo 9 godina.
Ananas
die Ananas – die Ananasse
Da li ste znali? Za razliku
od mnogih drugih voća, ananasi se ne nastavljaju zrijeti nakon berbe.
Ribizla
die Johannisbeere – die Johannisbeeren
Ribizle se ne koriste samo
kao hrana, već cvjetovi crne ribizle također ulaze u sastav parfema.
Grožđe
die Weintraube – die Weintrauben
Iako Njemačka nije vrlo poznata vinarska zemlja, grožđe se uzgaja u mnogim različitim regijama i postoji mnogo svečanosti vezanih uz vino.